Φάρμακα Ειδικού Χειρισμού από τα Φαρμακεία

 

Με την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 8615 (ΦΕΚ B487/18.02.2020), ένας αριθμός σκευασμάτων Ειδικού Χειρισμού -παλιότερα γνωστά ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ΦΥΚ- θα διατίθεται πλέον από τα κοινοτικά φαρμακεία. Ο παρών οδηγός στοχεύει να αποτελέσει ένα συνοπτικό εγχειρίδιο των Φαρμάκων Ειδικού Χειρισμού για τον φαρμακοποιό της κοινότητας, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέξει για την άντληση άμεσων πληροφοριών σχετικά με τις ενδείξεις, τη δοσολογία, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις ή την τοξικότητα αυτών των φαρμάκων, έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς του.

Εκπαιδευτής

Διαμαντής Κλημεντίδης

Ο Διαμαντής Κλημεντίδης είναι κλινικός φαρμακοποιός. Έχει πτυχίο Φαρμακευτικής από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό (MSc) στην Κλινική Φαρμακευτική από το Queen's University Belfast, και μεταπτυχιακό (MSc) στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων από την Ιατρική Θεσσαλίας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2020). Επιπρόσθετα, διαθέτει πιστοποίηση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων επιτήρησης της ορθής χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων (antimicrobial stewardship) από την Society of Infectious Diseases Pharmacists των ΗΠΑ. Από το 2010 εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική «Αγία Αικατερίνη» ως ο υπεύθυνος του νοσοκομειακού φαρμακείου, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής, ειδικευόμενος στη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπείας των χρόνιων σωματικών νόσων, στην φαρμακευτική φροντίδα των ψυχογηριατρικών ασθενών, καθώς και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Κριτικές

Αναρτήθηκε από ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ την May 18th at 4:57pm

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην επιμόρφωση των φαρμακοποιών σε θέματα κλινικής φαρμακευτικής. Εύχομαι να το καλύψει η δική σας εκπαιδευτική πλατφόρμα!