Η φαρμακευτική φροντίδα του ασθενούς με ψωρίαση

Σημείωση

Η παρούσα θεματική ενότητα βασίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε από τους εισηγητές της για τη σχετική ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Χαλκίδα. 

Ως εκ τούτου, οι διαλέξεις παρατίθενται μόνο με τη μορφή παρουσιάσεων και όχι ως βίντεο, όπως συμβαίνει με το περισσότερο υλικό της πλατφόρμας. Θέλαμε απλώς να τις κάνουμε καθολικά προσβάσιμες σε όλους.

Πρόγραμμα Σπουδών

Συστηματική Θεραπεία

Εκπαιδευτής

Βασίλης Μπιρλιράκης

Ο Βασίλης Μπιρλιράκης έχει πτυχίο Φαρμακευτικής από το ΑΠΘ καθώς επίσης, MSc στην Φαρμακευτική Φροντίδα & Φαρμακοθεραπεία, ΜΔΕ στα Εμβόλια & τους Εμβολιασμούς και MBA με ειδίκευση στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Από το 2007 ζει και εργάζεται στον Βόλο ως υπεύθυνος πρωτοβάθμιου φαρμακείου (φαρμακείο κοινότητας). Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών στο φαρμακείο και αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ηλίας Κατσόγιαννης

O Ηλίας Κατσόγιαννης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ τμήματος Φαρμακευτικής, με μετεκπαίδευση στην Κλινική Διαιτολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό στην Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Επίσης, είναι μέλος της επιτροπής ΙΔΕΕΑΦ για τα γαληνικά σκευάσματα, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος γύρω από το ίδιο θέμα.

Διαμαντής Κλημεντίδης

Ο Διαμαντής Κλημεντίδης είναι κλινικός φαρμακοποιός. Έχει πτυχίο Φαρμακευτικής από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό (MSc) στην Κλινική Φαρμακευτική από το Queen's University Belfast, και μεταπτυχιακό (MSc) στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων από την Ιατρική Θεσσαλίας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2020). Επιπρόσθετα, διαθέτει πιστοποίηση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων επιτήρησης της ορθής χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων (antimicrobial stewardship) από την Society of Infectious Diseases Pharmacists των ΗΠΑ. Από το 2010 εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική «Αγία Αικατερίνη» ως ο υπεύθυνος του νοσοκομειακού φαρμακείου, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής, ειδικευόμενος στη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπείας των χρόνιων σωματικών νόσων, στην φαρμακευτική φροντίδα των ψυχογηριατρικών ασθενών, καθώς και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Κώστας Λύκος

Αποφoίτησε από τη Φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Aldo Moro του Bari το 2011. Ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα, όπου διατηρεί Φαρμακείο.

Κωνσταντίνος Κακονίκος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Τελείωσε τη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό στον τομέα Φαρμακογνωσίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Εργάστηκε σε Φαρμακευτική εταιρεία και στη συνέχεια, το 2002, λειτούργησε κοινοτικό Φαρμακείο. Μέχρι σήμερα λειτουργεί ακόμη το Φαρμακείο αυτό.

Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Ντούλου και έχουν 2 παιδιά.